Cupping massage

Een oude chinese behandelwijze

De Cupping massage ook gekend onder de naam vacuümsage massage.

Cupping is een Chinese behandelwijze waarbij men glazen koppen vacuüm laat treken op het lichaam. Hierdoor wordt de doorbloeding van de huid en de spieren bevorderd waardoor het lichaam van afvalstoffen ontdaan wordt. Dit leidt uiteindelijk tot een compleet gevoel van ontspanning.

Geschiedenis van Cupping

Waar en wanneer Cupping precies ontstaan is, is niet duidelijk. Wel weet men dat bij Cupping in zijn vroegste vorm uitgeholde horens van dieren werden gebruikt. Cupping was een manier om gif uit slangenbeten en wonden te halen. De therapeutische toepassingen van Cupping zijn in de loop van de tijd steeds verder verfijnd onder invloed van de diverse culturen die Cupping zijn gaan gebruiken. Ook werden de hoorns vervangen door kommen van bamboe, die vervolgens weer werden verruild voor glazen koppen.

Cupping verovert de wereld

Cupping werd tegen het einde van de 17e eeuw op grote schaal toegepast door zowel Europese als Amerikaanse artsen. Onderzoeksrapporten uit de 19de  eeuw en een samenwerkingsverband tussen de voormalige Sovjet-Unie en China bevestigden de klinische werkzaamheid van Cupping.

Cupping werd een officiële therapie, die in alle Chinese ziekenhuizen gebruikt werd. Het werd onder andere veelvuldig toegepast bij ontstoken borsten en borstvoedingsstoornissen. De bekende borstpomp is hier later van afgeleid.

Cellulitis

Naast het behandelen van pijnlijke plekken in het lichaam kan Cupping ook helpen bij cellulitis. Cellulitis is namelijk een afval ophoping die het bindweefsel onder de huid verstoord. De afvalophopingen zorgen voor een soort sinaasappelhuid uiterlijk.

Cupping zorgt er voor dat het verwijderen van zowel vocht als vet uit de vetcellen makkelijker wordt voor het lichaam. Daarnaast wordt er door deze behandeling elastine en collageen aangemaakt in de huid die de stevigheid van de huid bevordert. De goede doorbloeding die voortkomt uit de masserende beweging zorgt ervoor dat de aanwezige afvalophoping

Moderne tijd

In de 20ste  eeuw zien we, vanwege de opkomst van nieuwe technologieën en machines, een afname van de interesse in deze therapie. Cupping moest zich aanpassen aan de moderne tijd en daarom werden er nieuwe Cupping sets ontwikkeld waarbij gebruik werd gemaakt van een vacuümpomp.

Doordat Cupping door de jaren heen mee is gegroeid met de tijd heeft het zich vandaag de dag ontwikkeld tot een veelgebruikte en effectieve aanvulling op de huidige gezondheidszorg. Cupping kan ook uitstekend gecombineerd worden met andere massagevormen.

De goede doorbloeding die voortkomt uit de masserende beweging zorgt ervoor dat de aanwezige afvalophoping wordt vermindert en de huid een strakker en steviger uiterlijk krijgt. Je kan door middel van Cupping niet cellulitis doen verdwijnen, maar de uiterlijke effecten wel enorm verminderen